042 / CAROUGE BACHET / GENÈVE

Carouge Bachet is een vervolgopdracht naar aanleiding van het winnen van de Europan-competitie in Genève. Het betreft een studieopgave naar de verdichting van de wijk Bachet en het creëren van een optimale aansluiting op een nieuw ondergronds treinstation – naar ontwerp van Jean Nouvel – op de toekomstige spoorlijn van Genève naar Annemasse in Frankrijk. In de loop van meerdere jaren moet hier een groene stadswijk ontstaan met ongeveer vierhonderd woningen en stedelijke voorzieningen. Op basis van de huidige perceelverdeling is een plan voorgesteld met een reeks compacte blokken met een grote variatie in afmetingen en aan typologieën. Langs de rand met het stationsplein is een P+R voorziening met winkels ontworpen. Dit vanuit de helling oprijzende bouwvolume vormt een geluidsbarrière tussen de wijk en het drukke verkeersknooppunt. Naar het plein toe manifesteert het zich als glazen wand. In de richting van de nieuwe wijk is het vormgegeven als een met gras begroeide helling.

Projectgegevens

Stedenbouwkundig verdichtingsplan
Carouge Bachet, Genève, Zwitserland

Studieopdracht
2009–2010

Samenwerking met Berry Beuving

Programma
400 woningen, horeca, commerciële ruimte, parkeervoorzieningen

Bruto vloeroppervlak
45.780 m2

Opdrachtgever
Canton de Genève

Fotografie
Tim Stet (maquette)