129 / FOLLY DAZZLEBOX / ARNHEM

Folly 'DazzleBox' is een retraite object, gepositioneerd aan de flank van een omsloten heideveld, dicht naast de bomen en bosschages. Het abstracte, enigszins mysterieuze, uit ruwe eikenhouten delen bestaande volume is een minimalistisch Fremdkörper dat desondanks opgaat in haar context. De verdiepte, verspringende vlakken en de sterk verticale belijning refereren aan de techniek van Dazzle-camouflage. Daarmee wordt een object met grafische middelen gedeformeerd. De folly lijkt een achtergebleven militaire opslagloods, een utilitaire houtopslag of als wellicht landart. Bij nadere beschouwing geeft deze folly pas iets van haar mystiek bloot. Een nis met een entree-bordes, verdiept liggende vlakken aan beide langszijdes en een opengewerkt deel bovenin het volume nuanceren het object.

Het is een bescheiden en simpel volume waarin je toch comfortabel kunt verblijven. Het ligt strategisch gepositioneerd in het bomenrijke veld. Het gebouw biedt tijdelijk verblijf om je terug te trekken in de natuur, weg uit de hectiek van alledag. Met deze folly wordt een eenvoudige cabine aan de culturele Buitenplaats Koningsweg toegevoegd.De interne opzet bestaat uit een sequentie van ruimtes met, achtereenvolgens, de entree in een nis, een ruimte voor een eettafel, een keuken, een zitgedeelte met een trap naar boven, een slaapruimte, een badkamer met bad en toilet en als ‘eindpunt’ een dakterras/patio met uitzicht op het heideveld. Ruimtes kunnen afgesloten worden met schuifdeuren. Onder de trap is ruimte voor de compacte technische installaties, zoals een warmtepomp en warmwaterboiler.

Grote gevelopeningen zijn op strategische posities in het volume aangebracht en zijn afsluitbaar met in de gevel wegschuivende luiken. Deze zijn afgewerkt met dezelfde eikenhouten delen die van de gevel. De gevelkozijnen bestaan uit houten schuifpuien die eveneens openschuiven in de gevelschil. Hierdoor is er een gradatie van open naar dicht: compleet gesloten met luiken dicht, gesloten met luiken weggeschoven en compleet geopend met ramen eveneens open. Het entreekozijn en de toegang tot de patio bestaan eveneens uit houten schuifpuien. Bij de entree is het een wegschuifbaar luik en bij de patio is matglas toegepast. Zo valt er mooi gefilterd licht in de badkamer en over de trap naar binnen.

Projectgegevens

Retraite folly, Buitenplaats Koningsweg
Koningsweg 23a, Arnhem

Ontwerp
2021

Programma
Bosretraite

Bruto vloeroppervlak
70 m2

Projectteam
Marcel Lok, Stefani Vozila

Opdrachtgever
Private

Maquette
Ernst Dullemond, Marcel Lok

Fotografie
Tim Stet (maquette)