ML_A heeft meegedaan aan een open competitie voor kavel 2E aan de Zuidas, uitgeschreven door de Gemeente Amsterdam. Het betreft een hoekkavel van een U-vormig bouwblok met woningen, kantoorruimte, een bioscoop en publieke functies. Het team van Space Encounters en Being Development heeft de tender gewonnen. Architectenweb heeft een artikel gewijd aan de tender, met inzendingen van Beta, MVRDV, OZ, De Zwarte Hond Nutrified Architecture en NL architects.
ML_A en Dura Vermeer zijn door Stadgenoot geselecteerd voor de kavels 11CDE op Oostenburg in Amsterdam. Het projectvoorstel omvat 3 maisonettes, 26 appartementen en ruim 500 m2 aan commerciële ruimtes, in drie afzonderlijk vormgegeven en gematerialiseerde panden, rond een collectief hof. Het project ligt naast Houtrak op kavel 11GH, ontworpen in samenwerking met Workshop Architecten, dat momenteel in aanbouw is.
In navolging van de studie 'Hoofdstation Centraal' uit 2022, hebben de samenwerkende bureaus MX13 en ML_A van de NS opdracht gekregen voor een ontwerp voor revitalisatie van het Hoofdstation Groningen [1891-1896] van Isaac Gosschalk. De opgave omvat het verduurzamen en renoveren van het rijksmonument, en het vormgeven aan een nieuwe programmatische invulling. De aansluiting op de stationsomgeving en de verbinding met de nieuwe stationsuitbreiding van Koen van Velsen wordt in de uitwerking meegenomen. Braaksma & Roos is als restauratiearchitect bij het project betrokken.
Marcel Lok is geïnterviewd door Reinoud Schaatsbergen van De Architect. Het gesprek ging over kwaliteit in woningbouw en de rol die je hebt als architect om kwaliteit te bevorderen. Het interview is te lezen via onderstaande link en in het decembernummer van tijdschrift.
De bouwvergunning voor parkvilla 7 in Elzenhagen Zuid in Amsterdam Noord is verleend. Dit tweede door ML_A ontworpen gebouw voor Elzenhagen omvat 14 familieappartementen met grote veranda's en dakterrassen.
Villa 7 maakt samen met villa's 6 en 14 deel uit van fase 2 van in totaal 14 appartementsgebouwen, ontworpen in een team met Office Winhov, Bedaux de Brouwer en Korth Tielens in opdracht van AM en Blauwhoed. Aannemer Bot Bouw start dit najaar met de uitvoering van de drie blokken in deze tweede fase.
Het boek Formats for Living bevat 59 hedendaagse woonprojecten gebouwd in Amsterdam tussen 2013 en 2023, met meer dan 250 gedetailleerde vloerplannen op een schaal van 1:100 inclusief Spaarndammerhart.
Dit uitzonderlijke grootformaat boek, samengesteld door Marc Reniers en Jan Loerakker en vormgegeven door Ricky Rijkenberg, bevat een breed scala aan ontwerpen, van micro-lofts en innovatieve sociale woningen tot weelderige appartementen. Daarnaast zijn essays opgenomen van Vincent Kompier, Fenna Haakma Wagenaar, Indira van 't Klooster en Paco Bunnik, die het wonen in haar maatschappelijke dynamiek plaatsen.
Tijdens de zomer zijn maquettes van twee ML_A projecten in uitvoering te zien in Architectuurcentrum Amsterdam (Arcam) – Parkvilla Elzenhagen in Amsterdam Noord en Houtrak in Oostenburg i.s.m. Workshop Architecten. De tentoonstelling Out of Office met 37 recent opgeleverde of in aanbouw zijnde Amsterdamse projecten is te zien van 20 juli tot 10 september.
ML_A is door AM geselecteerd voor fase 3 veld 2 van project Landgoed Wickevoort in Cruquius in de Haarlemmermeer. Op Landgoed Wickevoort worden vanaf 2018 tot 2027 circa zevenhonderdvijftig woningen gerealiseerd. ML_A is geselecteerd om vijftig grondgebonden koopwoningen rond een gemeenschappelijk hof te ontwerpen.
Het stedenbouwkundig en landschappelijk ontwerp is opgesteld door VenhoevenCS in samenwerking met Landlab. De hoofdstructuur van de gebiedsontwikkeling is gebaseerd op het principe van het monumentale landgoed begin jaren 60 ontworpen door Hans Warnau. Binnen de hoofdstructuur worden woonvelden, zogeheten ‘kamers’, gerealiseerd die elk een eigen karakter hebben in verschijningsvorm en verkaveling. Voor de twee andere velden in fase 3 zijn Studio Nauta en Olaf Gipser Architecten geselecteerd.
Bosrijk in Jaarboek Architectuur in Nederland 2022/2023
Project Bostoren in Bosrijk Eindhoven is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2022/2023.De 36e editie van hét jaaroverzicht van de Nederlandse Architectuur staat onder redactie van Teun van den Ende, Arna Mačkić en Uri Gilad.
The Architectuur Observer heeft het boek Spaarndammerhart - Een verhaal van de stad gepubliceerd, onder redactie van Hans Ibelings en vormgegeven door Haller Brun. Met fotografie van Max Hart Nibbrig, Dennis De Smet en Raimond Wouda, teksten van Fred Feddes, Hans Ibelings, Hannah Schubert en Vincent Kompier, en geïllustreerd met gedetailleerde tekeningen van het project.
Het boek is verkrijgbaar in zowel Nederlands als Engels en is te bestellen viaArchitectura & Naturaof de lokale boekhandel.
ISBN 978-94-92058-15-7 (Nederlands)
Nominatie ArchDaily Buidling of the Year 2023
Spaarndammerhart is genomineerd (longlist) voor de ArchDaily Building of the Year Awards in de categorie Housing.
Voor project Houtrak op Oostenburg 11GH in Amsterdam is de bouwvergunning verleend. De bouw van het project met 36 appartementen staat gepland voor eerste kwartaal van 2023. Houtrak is ontworpen in samenwerking met Workshop Architecten in opdracht van Vorm Ontwikkeling.
Spaarndammerhart wint de Arie Keppler Prijs 2022 in de categorie ‘Samen Wonen’.
”Spaarndammerhart is echt in de geest van Arie Keppler: volkswoningbouw waarbij schoonheid en toegankelijkheid voor alle inkomens hand in hand gaan. Van de tachtig woningen zijn er 26 in de sociale huursector.”
Dank aan Mooi Noord-Holland en de juryleden: Irmgard van Koningsbruggen (voorzitter), Jef Mühren, Laura de Bonth, Marjolein van Eig en Bart van der Vossen.
Deze week start de uitvoering van Urban Villas, een project van in totaal 14 woongebouwen in Elzenhagen Zuid, Amsterdam Noord.
Deze fase omvat de eerste vier parkvilla’s met 173 huurappartementen en een ondergrondse parkeergarage, ontworpen door Office Winhov, Bedaux de Brouwer, KorthTielens en ML_A. Opdrachtgever is een combinatie van AM en Blauwhoed, de hoofdaannemer is Bot Bouw. De gebouwen komen te liggen in een parkachtig landschap ontworpen door Buro Sant en Co landschapsarchitectuur.
Het afgelopen jaar hebben Marcel Lok (ML_A) en Marnix van der Scheer (MX13) gewerkt aan een onderzoek naar het monumentale Hoofdstation Groningen, ontworpen door Isaac Gosschalk en gebouwd van 1882 tot 1896. De nieuwe uitbreiding aan de zuidkant van het station door Koen van Velsen architecten geeft aanleiding het Hoofdstation te verduurzamen en programmatisch te herijken.
We hebben met TAK architecten het gebouw zorgvuldig geanalyseerd en ideeën aangedragen voor nieuwe invullingen – een boutique hotel, flexibele werkruimtes, een voorpost van Groningenstore, restaurant, horeca, winkels, allen met een ‘couleur locale’. Het stationsplein wordt in onze visie een grotendeels autovrij verblijfsplein, met een vijver, veel groen, Het Peerd en een ‘zwerfkei’ als 4e vleugel van het Groninger Museum.
Het ontwerponderzoek is uitgevoerd in opdracht van NS Stations in een team met TAK architecten, Valstar Simonis, Peutz, Peter Michiel Schaap, Wilbert van der Kamp en Peter de Kan. Dank aan Koen van Velsen architecten.
Winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022
Spaarndammerhart wint de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2022, de jaarlijkse publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Een onderscheiding voor alle betrokkenen, ontwikkelaars, ontwerpers, bouwers, adviseurs en bewoners/eigenaren voor dit ‘stadsreparatieproject’ in de Amsterdamse Spaarndammerbuurt.
De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een gezamenlijke onderscheiding van de Gemeente Amsterdam, Bouwend Nederland, AT5 en Amsterdam Woont.
Spaarndammerhart is genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 in de catagorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie.
Uit het juryrapport: “Zo vanzelfsprekend als Spaarndammerhart op zijn plek staat, ziet de jury dat hier stedenbouwkundig een prestatie van formaat is geleverd. Het project is - tot en met de entree van de parkeergarage - prachtig ingepast, waarbij een hedendaagse draai is gegeven aan de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse School. Spaarndammerhart is een rijk project dat op alle fronten consistent en goed is aangepakt, en toont hoe je een stuk stad kunt bouwen met betaalbare en duurdere woningen, dat toegankelijk is voor iedereen.”
De jury bestaat uit Barbara Baarsma (voorzitter), Annemarie van Doorn, Gert Kwekkeboom, Maartje Luisman, Mohamed Baba, Ton Venhoeven en Kirsten Hannema (jurysecretaris).
Spaarndammerhart is genomineerd voor de Amsterdamse Architectuurprijs (AAP) 2022. Deze prijs geïnitieerd door Arcam wordt jaarlijks toegekend aan zowel de architect als de opdrachtgever. Van de bijna 125 projecten die in 2021 zijn opgeleverd heeft Arcam 10 projecten genomineerd die niet alleen van uitzonderlijke kwaliteit zijn, maar ook een goede afspiegeling vormen van de belangrijkste ontwikkelingen en bouwtrends in dit jaar.
"Met de komst vanSpaarndammerhartheeft een precieze, maar ook spectaculaire stadsreparatie plaatsgevonden, zo oordeelt de jury. Het oude stratenplan is in ere hersteld en de ruime publiek toegankelijke binnentuin is, ook stedenbouwkundig, een verrijking voor de buurt. Waar je ook kijkt, alles lijkt met aandacht en liefde aangeraakt. De samenwerking tussen de opdrachtgever, de twee architectenbureaus, de landschapsontwerper en de kunstenaar is een (te) zelden vertoond hedendaags gesamtkunstwerk. Spaarndammerhart is ook daarmee een ode aan de Amsterdamse School."
De vakjury bestaat uit Caroline Bos (co-founder UN Studio, AM bouwmeester), Saskia Bosnie (directeur gebiedsorganisatie Zuidoost City en oprichter Sabo Advies) en Marc Reniers (architect en eigenaar M3H architects).
ML_A en Workshop Architecten hebben met project Houtrak de tender gewonnen, die was uitgeschreven door Stadgenoot voor kavel 11GH, gelegen op de kop van de Oostenburgervaart op Amsterdam Oostenburg.
Met een team van VORM, ML_A, Workshop Architecten, Flux landscape architecture, CD20 en Buro Bouwfysica is voor beide kavels een 'open building' structuur ontworpen met een hybride hout en beton casco. De gebouwdelen, 11G met metalen cassette gevelbekleding en 11H met onbehandeld, gerecyceld hout, bieden een flexibele variatie aan appartementen en werkruimten. Een houten frame met massief houten balkons vormt een expressief front aan het water.
Architect lid commissie 2 Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam
Vanaf januari 2022 is Marcel Lok lid van commissie 2 van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van Amsterdam. Deze commissie adviseert over bouwplannen in de 19e en 20e eeuwse ring, het gebied tussen de Singelgracht en de ring A10, met daarbinnen grote stadsontwikkelingen als Amstelkwartier, het Bajeskwartier en het Markthallen-terrein in Amsterdam-West.
Spaarndammerhart wint de Abe Bonnema architectuurprijs 2021.
“Mike Korth, Gus Tielens & Marcel Lok leveren een prestatie van zeer uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.”
De jury bestaat uit Josja van der Veer (voorzitter), Kees Kaan, Jan Nauta, Ninke Happel, Petra Brouwer, Hedwig Saam & Marc A. Visser (secretaris).
Project Spaarndammerhart wint de Amsterdamse Zuiderkerkprijs 2021, een onderscheiding voor het beste woongebouw van het jaar gebouwd in Amsterdam.
"Dit is waardig en hoogkwalitatief wonen in de stad zonder winstmaximalisatie of miniatuurwoningen. Het kan dus toch! In veel opzichten geeft dit project het voorbeeld voor de woningbouw die we in Nederland nodig hebben."
De jury van de Zuiderkerkprijs wordt gevormd door een jaarlijks wisselend team van drie experts op het gebied van architectuur en stedenbouw. De jury bestaat dit jaar uit: Michelle Provoost (architectuurhistoricus bij CRIMSON Historians and Urbanists, voorzitter), Volker Ulrich (Architect/partner bij VURB Architecten en winnaar Zuiderkerkprijs 2020) en Robbert Bovee (Programmacoördinator bij Pakhuis de Zwijger).
Een afbeelding van een betonnen huisnummer voor project Mussengang in Groningen is opgenomen in het fraai vormgegeven boek Het Detail van Marjolein van Eig, een bundeling columns die zij schreef tussen 2014 en 2019 voor vakblad de Architect.
Spaarndammerhart is genomineerd voor de ARC21 Architectuur Award.
Het project is naast Depot Boijmans Van Beuningen van MVRDV en de Rechtbank Amsterdam van KAAN Architecten kanshebber voor deze eervolle onderscheiding. De jury bestaat uit Michiel Riedijk (Neutelings Riedijk architecten, voorzitter), Nina Aalbers (Architectuur Maken), Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut), Philip Boswinkel (Local) en Marieke Giele (De Architect, secretaris).
Nominatie Abe Bonnemaprijs 2021
Marcel Lok (ML_A) is samen met Mike Korth en Gus Tielens (KorthTielens) genomineerd voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 met project Spaarndammerhart in Amsterdam.
Voor deze prestigieuze architectuurprijs zijn vijf architectenbureaus/teams genomineerd. Uit 55 gebouwen die de afgelopen twee jaar zijn opgeleverd, heeft de jury vijf inzendingen van hoge kwaliteit en impact geselecteerd. De andere genomineerden zijn: Floor Arons en Arnoud Gelauff (Arons & Gelauff Architecten) met Pontsteiger in Amsterdam, Marita Bijlsma en Thomas Buijs (Atelier Front) met Gibbon Paviljoen in Artis Amsterdam, Arjan van Ruyven (MMX architects) en Thomas Widdershoven met Studio Thonik in Amsterdam en Endry van Velzen (De Nijl Architecten) met Nieuw Anklaar in Apeldoorn.
Bij de beoordeling van de inzendingen heeft de jury naast de algemene criteria uit het reglement ook het jaarthema 'impact' gehanteerd. De jury bestaat uit Josja van der Veer (voorzitter), Kees Kaan, Jan Nauta, Hedwig Saam, Petra Brouwer, Ninke Happel en Marc A. Visser (secretaris).
Spaarndammerhart is genomineerd voor de Dutch Design Awards 2021 in de categorie Habitat.
"Dat KorthTielens en Marcel Lok samen met Spaarndammerhart voortbouwen op de Amsterdamse School traditie, getuigt van lef en heeft geleid tot het creëren van een absolute schoonheid."
Jury bestaat uit JaapJan Berg (voorzitter), Ellen van der Wal, Jan Nauta, Femke Bijlsma, Cees van der Veeken.
Het project is, naast de andere genomineerde projecten Marker Wadden en Serres Séparées, te zien tijdens de Dutch Design Week van 16 tot en met 24 oktober in Eindhoven.
In opdracht van NS Stations gaan Marcel Lok (ML_A) en Marnix van der Scheer (MX13) onderzoek doen naar een nieuwe invulling voor het Hoofdstation Groningen. Dit monumentale stationsgebouw, in 1896 opgeleverd naar ontwerp van Isaac Gosschalk, komt de laatste jaren qua gebruik niet meer goed tot zijn recht. Nu de stationsuitbreiding aan de zuidzijde van Koen van Velsen architecten in aanbouw is, is het tijd om over het monument na te denken.
Samen met Peter Michiel Schaap (GRAS) en Stefanie Weser (TAK architecten) gaan we onderzoek doen naar een betekenisvolle programmatische invulling waarmee het monument opnieuw een toonaangevende, karakteristieke en beeldbepalende plek wordt voor de reiziger én de Groningers. Een plek waar je graag naartoe gaat, ook als je niet op reis gaat. Een eervolle opgave waar we de komende tijd met veel enthousiasme aan gaan werken.
In de juni-nummer van architectuurtijdschrift De Architect is het project Spaarndammerhart gepubliceerd onder het thema 'De Klant is Koning?' Het project staat tevens op de cover van deze editie.
"Eigentijdse interpretatie van de Amsterdamse School. Woningbouw waar de kwaliteit voorop staat. Dat is Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect gelukt bij het Spaarndammerhart in Amsterdam. Ze stellen daarmee een voorbeeld voor de woningbouwopgave van de komende jaren."
Spaarndammerhart in Jaarboek Architectuur in Nederland 2020/2021
Project Spaarndammerhart is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2020/2021 en siert dit jaar tevens de cover. Spaarndammerhart is een samenwerking tussen Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect met kunstenaar Martijn Sandberg en DS landschapsarchitecen voor opdrachtgever Heijmans. De redactie van het jaarboek, dat als subtitel ‘Home Stretch’ heeft, bestaat uit Teun van den Ende, Arna Mačkić en Kirsten Hannema en heeft voor deze editie 22 projecten geselecteerd.
Architectuurpublicist Bernard Hulsman schreef voor NRC een lovende recensie van project Spaarndammerhart in Amsterdam.
"Via de oude weg naar de nieuwe wereld - dit woningcomplex benadert perfectie. Zo wordt het Spaarndammerhart in de traditie van Berlage en de Amsterdamse School een hedendaags Gesamtkunstwerkwaarin perfectie dicht benaderd wordt."
ML_A is door Heijmans geselecteerd voor een grote woningbouw opgave Podium Amersfoort. Binnen een stedenbouwkundig plan van Palmbout Urban Landscapes werken we samen met Heren 5, KorthTielens en DS landschapsarchitecten aan circa 250 stadswoningen en appartementen (in de sociale huur-, middeldure huur- en vrije koopsector), horeca, drie collectieve hoven en twee parkeergarages. De locatie Podium ligt naast het CollectieCentrum Nederland en tussen de snelweg A28, de rondweg van Vathorst en de spoorlijn met station Amersfoort Vathorst.
ML_A heeft opdracht gekregen om een monumentaal woonhuis en naastgelegen schuur in Nederhorst den Berg te renoveren en te verbouwen. De schuur wordt omgebouwd tot muziekstudio en gastenverblijf. Het woonhuis krijgt een nieuwe entreetrap en luifel en zal intern worden gemoderniseerd. Een veelomvattende (interieur)opgave waarbij interieur en exterieur én oud en nieuw samen komen.
ML_A gaat samen met Office Winhov, Bedaux de Brouwer en KorthTielens in opdracht van AM werken aan veertien woonblokken in Elzenhagen Zuidbuurt in Amsterdam Noord. Deze buurt is gelegen aan de westzijde van de Elzenhagensingel en sluit aan op het dijkpark. Het stedenbouwkundig plan gaat uit van urban villa's in een parkachtige omgeving waarin geen autoverkeer is toegestaan. De komende jaren zullen in meerdere fases de veertien blokken worden ontworpen en gerealiseerd. ML_A is verantwoordelijk voor het ontwerp van villa's 1, 7 en 9.
ML_A wint samen met Studio Blad landschapsarchitecten en Building4you Development de tender voor cluster 9 in Bosrijk Eindhoven. Het ontwerp bestaat uit vijf vrijstaande woningen gegroepeerd rond een collectief hof, geheel in hout opgetrokken en voorzien van grote ramen, om de sculpturaliteit van het ensemble te versterken.
Bosrijk is een woonlocatie in ontwikkeling in Meerhoven, op een voormalig defensieterrein gelegen te midden van het Meerbos, Park Meerland en het Beatrixkanaal. Duurzaamheid, ruimtelijke kwaliteit en spraakmakende architectuur zijn belangrijke uitgangspunten. Het wonen in Bosrijk wordt vormgegeven als 'beelden in een beeldentuin'; woningen worden ingepast in het bestaande landschap. De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Er werden al eerder projecten via openbare aanbestedingen geselecteerd voor realisatie. De gemeente Eindhoven had in deze ronde een openbare ontwerptender uitgeschreven voor cluster 1 en cluster 9. Voor cluster 1 is het winnende plan Het Bosbad, ontworpen door Gaaga.
Marcel Lok is uitgenodigd door het Vlaams Architectuur instituut, Het Nieuwe Instituut en de Nederlandse ambassade in Brussel om deel te nemen aan het programma Young Promising Architects. De organisatoren willen met dit initiatief jonge architecten uit België en Nederland nader bij elkaar brengen door ze kennis te laten maken met en te reflecteren op elkaars werk.
Tijdens het tweedaagse uitwisselingsprogramma is er in het bijzonder aandacht voor het werk van de Vlaamse architect Léon Stynen [1899–1990]. Zijn oeuvre is de inspiratie voor het overkoepelende thema:Herbestemming van naoorlogs erfgoed in de stad.
ML_A is met drie projecten geselecteerd voor 'Modellenbureau Arcam', een modellenparade met een wisselende collectie op een acht meter lange catwalk.
Tentoongesteld zijn de projecten Docklands,BSH20FenSpaarndammerhart(project in samenwerking met Korth Tielens Architecten), naast modellen van andere Amsterdamse bureaus. De expositie is te zien in de maanden juli en augustus in Architectuurcentrum Amsterdam en toont een overzicht van recent gebouwde en in ontwikkeling zijnde Amsterdamse projecten.
In het Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M_HKA) is de expositie 'Prelude: een wevende generatie' te zien, een Wunderkammer met modellen en projecten van een nieuwe generatie architecten uit Nederland en Vlaanderen. ML_A is vertegenwoordigd met projecten Koninginneweg en Houthaven en een speciaal vervaardigd 'object of association'. Prelude was eerder te zien in DAM Frankfurt als onderdeel van Maatwerk / Massarbeit. Curatoren zijn Marius Grootveld & Jantje Engels. Prelude is georganiseerd door het Vlaams Architectuur instituut (VAi) en loopt van 16.6 tot en met 17.9 2018.
Architect lid Commissie Ruimtelijke Kwaliteit Amsterdam
Marcel Lok is benoemd tot architect-lid van subcommissie 1 van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit in Amsterdam. Deze commissie behandeld bouwplannen in de historische binnenstad, het gebied binnen de Singelgracht en het IJ. De functie is voor een periode van drie jaar, gevolgd door een gelijke periode als vervangend lid.
De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit adviseert de gemeente met als leidraad de welstandsnota 'De Schoonheid van Amsterdam' over de integrale kwaliteit van de fysieke leefomgeving: stedenbouw, openbare ruimte, cultuurhistorie, welstand en monumenten.
Maandag 30 oktober is de publicatie WISH gepresenteerd als afsluiting van de manifestatie Wonen in Stadshart Groningen. Dit boek presenteert veertien inspirerende studies. De stad Groningen dient als casus. ML_A heeft voor Groningen een drietal split-level-patio-drive-in-woningen ontworpen die worden gepresenteerd aan de hand van tekst, maquettes en tekeningen. Het boek bevat verder projecten van onder andere KorthTielens, Monadnock, Studio Donna van Milligen Bielke, Studio Nauta, Hans van der Heijden Architect, Urhahn, DAAD, De Zwarte Hond, Henckel&Zahir en Onix NL/Must en enkele reflecterende beschouwingen op het thema van binnenstedelijk wonen.
ML_A is geselecteerd om deel te nemen aan de tentoonstelling Maatwerk / Massarbeit – Architektur aus Flandern und den Niederlanden in het Deutsches Architekturmuseum (DAM) in Frankfurt. In deze expositie wordt de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de voorbije dertig jaar getoond. Als onderdeel van dit overzicht biedt 'Prelude' een doorsnede door de praktijk van een nieuwe generatie architecten. Naast het tonen van bestaand werk in de vorm van beeld en maquette is een selecte groep jonge architecten gevraagd om een 'object of association' te produceren die de geest van hun ontwerppraktijk omschrijft. De tentoonstelling maakt deel uit van het culturele programma rond de Buchmesse in Frankfurt, waar Nederland en Vlaanderen dit jaar gastland zijn en loopt van 8.10.2016 tot 12.2.2017. Dit initiatief is een samenwerking van het DAM en het Vlaams Architectuur Instituut.
Docklands in Jaarboek Architectuur in Nederland 2016/2017
Project BSH Docklands is opgenomen in de 30e editie van het NAi010 Jaarboek Architectuur in Nederland 2016/2017. Het boek geeft een jaaroverzicht van de Nederlandse bouwkunst voor een internationaal publiek. De redactie, bestaande uit Kirsten Hannema, Robert-Jan de Kort en Lara Schrijver, selecteerde bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd, en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden, met bijzondere aandacht voor het opdrachtgeverschap, architectuurbeleid en projecten waar met beperkte middelen een groot effect is bereikt.
In zijn essay Samen Wonen gaat Robert-Jan de Kort verder in op Docklands en andere projecten waarbij collectiviteit een thema is. Daarnaast is er een speciale bijdrage van Oliver Wainwright (architectuurcriticus van The Guardian) over de Nederlandse architectuur als exportproduct.
Team Heijmans met ML_A, Korth Tielens, Martijn Sandberg en DS, ondersteund door Tenderboost wint de tender voor het ontwikkelen en realiseren van de Spaarndammerschoollocatie in Amsterdam.
Het team van ontwikkelaar Heijmans, Marcel Lok_Architect, Korth Tielens architecten, kunstenaar Martijn Sandberg, DS landschapsarchitecten en Fore installatieadviseurs is geselecteerd om het woningbouwprogramma van circa 74 woningen te ontwikkelen en te realiseren op de locatie van de voormalige Spaarndammerschool. Kern van de opgave is het stratenpatroon weer te herstellen, openbare ruimte toe te voegen aan de buurt en een substantieel aantal woningen te realiseren waarvan een derde deel in de sociale huursector. Qua architectuur sluit het plan op een eigentijdse wijze aan bij de monumentale woongebouwen van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt.
ML_A is uitgenodig door de Gemeente Groningen om deel te nemen aan architecuurmanifestatie 'Wonen in Stadshart'. Op initiatief van stadsbouwmeester Jeroen de Willigen en ontwikkelaar Edwin Oostmeijer is aan een aantal lokale en niet-lokale architectenbureau's gevraagd ontwerpvoorstellen te maken voor binnenstedelijke woontypologiën voor specifieke locaties, om het wonen in de binnenstad te verrijken en te bevorderen.
Naast ML_A zijn geselecteerd voor deze manifestatie Korth Tielens, Hans van der Heijden, Donna van Milligen Bielke, DAAD, Studio Nauta, Monadnock, Henckel & Zahir, Onix, Urhahn, Klaas Smedema en De Zwarte Hond. Vincent Kompier is als schrijver/criticus betrokken bij de manifestatie.
Afgelopen week is door de bouwgroep Loft4you een optiecontract ondertekend met de gemeente Amsterdam voor ontwikkeling en bouw van kavel 20F in Buiksloterham.
Bouwgroep Loft4you verkreeg een van de zes kavels na een uitvoerige selectieprocedure. Bij de start in november 2015 hadden zich meer dan zestig groepen ingeschreven. Na loting, een interviewronde en het opstellen van een Plan van Aanpak zijn de zes teams, die nu gaan ontwikkelen en bouwen, geselecteerd.
Houthaven blok 0 in Jaarboek Architectuur in Nederland 2015/2016
Project Houthaven blok 0 is opgenomen in het nai010 Jaarboek Architectuur in Nederland 2015/2016. De vierkoppige redactie, bestaande uit Tom Avermaete (hoogleraar Methoden en Analyse, Faculteit Bouwkunde, TU Delft), Kirsten Hannema (architectuurcriticus), Hans van der Heijden (architect) en Edwin Oostmeijer (zelfstandig projectontwikkelaar) selecteerde de 30 meest opmerkelijke projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd en beschrijft de belangrijkste ontwikkelingen en trends die de productie en vormgeving van de Nederlandse architectuur beïnvloeden.
"De redactie signaleert een zoektocht naar een alternatieve manier van projectontwikkeling en een nieuwe definitie van het architectuurproject. Zij ziet dat een groep jonge architecten staat te trappelen om het podium van de Nederlandse architectuur te betreden. Anders dan hun SuperDutch voorgangers, willen zij vernieuwen vanuit het bestaande. Herinterpretatie en radicalisering van klassieke begrippen als compositie, typologie en tektoniek staan daarbij centraal. Ze leggen de nadruk op het co-productieve karakter van de architectuur en minder op de architect als solistische visionair."
ML_A heeft een ontwerpvoorstel ingediend voor kavel 1c in de Amsterdamse Houthaven. De gemeente heeft bij wijze van experiment ervoor gekozen dit kavel te gunnen aan het team met een voorstel met de laagste energie-prestatie coëfficiënt als enige criterium. Ons ontwerp, met 7 grondgebonden stadswoningen ontsloten via een open passage, eindigde met een epc van -0.57 helaas niet als winnaar.
Start bouw Buiksloterham
In Buiksloterham is Vink Bouw gestart met de bouw van Docklands. Het project 44 appartementen en 13 werkruimtes, met een grote flexibiliteit aan indelingen. Naar verwachting is de oplevering eind 2015.
In de Houthaven is Vink Bouw gestart met de bouw van blok 0. Het complex beslaat twee kavels met elk een eigen uitwerking in materiaal. In totaal worden er 27 appartementen en 5 grondgebonden kadewoningen gerealiseerd. Blok 0 is het eerste project dat wordt gerealiseerd in deze nieuwbouwwijk in het westelijk havengebied.
Marcel Lok_Architect (ML_A) is met ontwikkelaar Building4you door de Dienst Zuidas geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van het voormalige ROC-kavel aan de Fred. Roeskestraat. Op het kavel, gelegen tussen de Gerrit Rietveld Academie en het Geert Groote College, zullen circa 128 woningen worden gerealiseerd, met een totaal van 19.800 m2 bruto vloeroppervlak (bvo). Daarnaast worden er circa 1.000 m2 bvo voorzieningen en een ondergrondse parkeervoorziening gerealiseerd.
Op basis van de gegeven bouwenvelop is een in hoogte meanderende bouwmassa ontworpen bestaande uit twee U-vormige blokken rond een groene binnenhof waaraan de woningen worden ontsloten. Openingen in de bouwmassa maken een verbinding tussen de meer private collectieve hof en de openbaarheid van de aanliggende straat en kade van het Zuidelijk Amstelkanaal.
BNA Nieuwe Oogst 2012
Van 13 oktober tot 24 november 2012 is de expositie BNA | Nieuwe Oogst 2012 te zien in Arcam. Met een groot aantal objecten en maquettes tonen twaalf architectenbureaus hoe in hun visie de komende decennia woon-, leef- en werkgebieden gerealiseerd kunnen worden. De ontwerpen in de tentoonstelling tonen bestaande en nog altijd bruikbare typologieën én nieuwe formats. De deelnemende architecten behoren tot de lichting die in de afgelopen twee jaar lid is geworden van de Bond van Nederlandse Architecten. Deze zogenaamde ‘nieuwe oogst’ bestaat zowel uit jonge ontwerpers als ervaren architecten: NEXT architects, Studioninedots, marc prosman architecten, Ulrich architectuur, ML_A, VASD, denieuwegeneratie en Studio Scholten en anderen.
Voorafgaand aan de opening van de BNA-expositie bij ARCAM, die wordt verricht door BNA voorzitter Willem Hein Schenk, wordt onder leiding van Thijs Asselbergs, gediscussieerd over de verschillende denkrichtingen over hoe het gat te dichten tussen de woonambities uit de Structuurvisie 2040 en de praktische oplossingen van deze generatie architecten. Wethouder Maarten van Poelgeest licht de Amsterdamse ambitie toe, architect Ronald Hooft duidt de geopperde voorstellen in de expositie en Han Michel bespreekt het veld tussen deze twee invalshoeken.
BNA | Nieuwe Oogst 2012 is vormgegeven en georganiseerd door ML_A in dialoog met Mike Korth (BNA) en Maaike Behm (Arcam).
ML_A en projectontwikkelaar Building4you hebben een optie op twee bouwkavels verkregen in blok 0 in de Amsterdamse Houthaven. In dit eerste project binnen de nieuwe stadswijk Houthaven gaan we het zuidelijke hoekblok en naastgelegen kavel ontwikkelen en realiseren. We hebben ontwerpvoorstellen voor beide kavel met ongeveer 30 appartementen en stadswoningen, een inpandige parkeergarage en gemeenschappelijke daktuinen.
Houthaven ligt in het Westelijk Havengebied, aan de rand van de Spaarndammerbuurt. In het gebied komen ongeveer 1.700 woningen en circa 52.000 m2 bedrijfsruimte, op zeven wooneilanden omringd door het IJ.
Publicatie AWM#39
In Architectenweb Magazine #39 – februari 2011 is een kort artikel gepubliceerd door Michiel van Raaij over de stedenbouwkundige verdichtingsstudie Carouge Bachet in Genève.
"De Nederlandse architecten Marcel Lok en Berry Beuving hebben een stedenbouwkundig plan gemaakt voor de verdichting van een villawijk in het zwitserse Genève. Bewoners worden door het plan aangemoedigd de auto te laten staan."
Marcel Lok_Architect en Vink Bouw hebben met Docklands de duurzaamheidstender Buiksloterham in Amsterdam gewonnen voor een van de vier beschikbare bouwkavels.
“Het uiterlijk van het gebouw doet denken aan de havenarchitectuur, zoals die te vinden is in Amsterdam, Hamburg en Kopenhagen. De combinatie van robuuste bakstenen en beton met een no-nonsense detaillering zorgen voor een stoer uiterlijk. De geïntegreerde windturbines in de gevel en het hoge dak met bomen geven het geheel daarbij een speelse touch.”
Andere winnaars zijn Patch 22 van Lemniskade/Tom Frantzen et al architecten, Keep It Simple van GTP en Tekton Architecten en De Kameel van Noord van Heddes Vastgoed en Op Ten Noord Blijdestein architecten en adviseurs.
Marcel Lok en Berry Beuving winnen de internationale europan 9 competitie in Genève. Gebaseard op het europan-thema The Sustainable City and New Public Spaces is voor de locatie La Pointe de la Jonction een stedenbouwkundig plan ontworpen waarbij een bestaand fabrieksgebouw Usine Kugler, waar kunstenaars werken en wonen, behouden blijft en 400 woningen, werkruimtes, een theater, een welness, een hotel en horeca worden toegevoegd. Een tweede voetgangers brug over de Rhône verbindt het gebied met de noordoever van de rivier.
Uit het juryrapport: "Dit project kreeg de unanieme goedkeuring van de jury als het meest coherente en relevante antwoord op het dilemma om de dichtheid van de Pointe de la Jonction te vergroten en tegelijkertijd de voor de handliggende natuurlijke kwaliteiten te beschermen en te versterken. De auteurs van het project hebben de specifieke kenmerken duidelijk goed begrepen. Gelegen aan de rand van Genève, op het punt waar twee rivieren samenvloeien en omgeven door kliffen, moet dit deel van Genève tegelijk de openbare functie voor de stedelijke gemeenschap versterken en een soort mysterieuze plek van 'ruig-romantische omgeving' behouden."
De jury bestaat uit Carl Fingerhuth (voorzitter), Bjarke Ingels, Christophe Girot, Jean-Gilles Décosterd, Bruno Marchand, Rahel Marti, Françoise Fromonot, Angelus Eisinger, Jürg Capol, Dagmar Driebeek.