109 / BOSRIJK / EINDHOVEN

Voor cluster 9 in Bosrijk is een sculptuur ontworpen met vijf grondgebonden woningen. Daarbij is het idee van ‘wonen in een boslandschap’ hét leidmotief is. De cluster bestaat uit een reeks geschakelde volumes van verschillende afmetingen die een centrale, gemeenschappelijke hof omsluiten. Naar het omliggende parklandschap heeft het ensemble een ‘zachte’, in hoogte meanderende, bebouwingsgrens. Het doorwaadbare hof is met de omgeving verbonden door een viertal toe- en doorgangen die aansluiten op de bestaande wegen- en padenstructuur. Elke woning is opgebouwd uit een compositie van een hoog volume, de toren, als markering én een tweetal lagere volumes met woonkamer en garage. De tuin ligt aan de buitenrand, grenzend aan het omliggende terrein.

De verschillende volumes hebben een afgewogen relatie tot elkaar zodat bezonning, doorzichten en uitzichten optimaal zijn. Ook is de compositie zodanig dat de gezamenlijke volumes de sculptuur als eenheid versterken. De buitenruimtes zijn met een lage afscheiding aan de buitenzijde afgekaderd van het cluster, Daardoor vormen ze een intermediair tussen woning en openbare ruimte, het boslandschap. De gevels zijn geperforeerd met hoge staande, zuiver vierkante én langwerpig liggende gevelopeningen. De openingen zijn zodanig geplaatst dat ze de abstracte compositie versterken. De gevelafwerking is van bamboe dat na verloop van tijd mooi egaal vergrijsd.

Projectgegevens

Bosrijk cluster 9
Bosfazant, Eindhoven

Ontwerp–uitvoering
2019–2022

Programma
5 grondgebonden woningen met garage, collectief hof

Bruto vloeroppervlak
1.080 m2

Projectteam  
Marcel Lok, Carolina Chataignier, Richard Proudley

Handschets
Augusté Gasperaityté

Landschapsarchitect
Studio Blad

Opdrachtgever
Building4you Developments

Aannemer
Kusters Bouw

Constructeur
De Ingenieursgroep

Bouwfysisch adviseur
S&W

Maquette
Ernst Dullemond, Carolina Chataignier, Marcel Lok

Fotografie
Luuk Kramer, Max Hart Nibbrig, Tim Stet (maquette)

Visualisaties
NomaVisual