095 / MEERHUIZEN / ABCOUDE

De Meerhuislocatie aan het Abcoudermeer is van oudsher een pleisterplaats. Het voormalig bondscafé-restaurant en pension Meerhuis lag aan de doorgaande weg van Amsterdam naar Abcoude en was aan het begin van de vorige eeuw zeer populair. Met de opening van het Meerbad in 1911 is de locatie uitgegroeid tot een recreatieplek. Op allerlei wijzen konden bezoekers zich hier vermaken. Er was een speeltuin, een uitkijktoren, theehuizen en een aanlegsteiger voor rondvaartboten. In de jaren 50 verloor het Meerhuis zijn horecafunctie en is het een woonhuis geworden. Het openluchtzwembad lag nog tot 1976 in het Abcoudermeer maar werd, na de opening van een nieuw, nabijgelegen overdekt zwembad, gesloten en ontmanteld. Begin jaren 70 is het voormalige Meerhuis en het buitendijkse stuk land eigendom geworden van de familie Van Lookeren.

Op initiatief van de familie wordt de Meerhuislocatie ontwikkeld en worden aan de noordoever vier vrijstaande woningen gerealiseerd. Er is veel aandacht besteed aan de landschappelijke inpassing. Vanuit stedenbouwkundig, architectonisch en landschappelijk oogpunt zijn de woningen zodanig opgezet dat ze deel gaan uitmaken van de natuurlijke omgeving. De woningen worden in architectonische samenhang ontwikkeld. De kavels hebben aan de achterzijde toegang tot een kleine houten steiger. Daarbij krijgt de oever een zachte, groene overgang naar het water. Die houdt zo rekening met natuurwaarden en het zicht op de woningen vanaf het meer.

Het bestaande en de nieuwe kavels worden aan de zijde van de Amsterdamsestraatweg en de toegangsweg omzoomd door hagen. Bij de beplanting aan de meerzijde wordt gewerkt met groensoorten, die van nature al voorkomen in deze natte omgeving. De woningen worden ontsloten via de Amsterdamsestraatweg. Parkeren voor auto’s is op eigen terrein en er is voor elke woning een aanlegsteiger voor een kleine boot of jacht.

Projectgegevens

Meerhuizen, Abcoudermeer
Amsterdamsestraatweg, Abcoude

Ontwerp
2017–

Prorgamma
4 woonhuizen met aanlegsteiger, mandelig erf

Bruto vloeroppervlak
860 m2

Projectteam
Marcel Lok, Chantal Beltman, Marjut Lisco

Opdrachtgever
Fam. Van Lookeren

Vastgoed adviseur
Ramón Mossel

Maquette
Ernst Dullemond

Fotografie
Tim Stet (maquette)