104 / PARKBLOK / HAARLEM

Parkblok in de Haarlemse Slachthuisbuurt ligt op een prominente plek aan de Schipholweg en markeert zo een oostelijke entree van Haarlem. ML_A heeft een gebouw ontworpen waarbij is ingezet op kwaliteit en duurzaamheid en dat aansluit op het stedelijke karakter van de Slachthuisbuurt en de locatie in het bescheiden park. Door de verscheidenheid aan woningtypes is het geschikt voor een brede doelgroep. In het ontwerp zijn 69 appartementen opgenomen in een mix van goedkope studio’s en appartementen, middeldure huurwoningen tot duurdere koopappartementen. Het parkblok heeft een gelaagde opbouw met een prominente horizontale geleding met betonnen vloerbanden. Het blok is 'uitgehold' door een atrium over de volle gebouwhoogte. Dit atrium wordt een warme, met hout beklede lichthof, een indrukwekkende entreehal met een verleidelijke trappartij. Aan het atrium liggen ook alle voordeuren en hier ontstaat een vanzelsprekende plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten.

Het gebouw is met een stadszijde en een parkzijde op subtiele wijze op de plek afgestemd. Naar de parkzijde refereren golvende balkons aan de organische vormen van het groen. De ranke schijven geven een sterk ritme aan de gevels. Aan de stadszijde zijn de balkons strak uitgelijnd en zijn de penanten tussen de ramen vlak waardoor een rustiger cadans ontstaat. Hier zijn plantenbakken in de balkons geïntegreerd zodat aan de straatzijde een meer groen gevelbeeld ontstaat. Het resultaat is een elegant gebouw met een heldere, open structuur met aan vier zijden veranda’s en een massieve, terugliggende gevelschil. De terugliggende gevellijn kent een meer verticale geleding met ranke schijven, een solide materialisatie en verfijnde detaillering in glas, aluminium en sierbeton.

Het volume heeft vijf bouwlagen waarmee het binnen de kaders van het bestemmingsplan blijft. Hiermee sluit het op vanzelfsprekende wijze aan bij het naastgelegen bouwblok. De dakrand ligt terug ten opzichte van de balkonlijn en volgt de contour van de gevellijn. Op deze wijze wordt het volume op een elegante wijze geleed en beëindigd. Een hoge dakrand voorkomt dat installaties en zonnepanelen zichtbaar zijn vanaf de straat. Het dak wordt ‘rainproof’ uitgevoerd als begroeid dak waarbij regenwater in kratten wordt opgevangen. Het dak wordt op deze manier als een waterberging gebruikt voor irrigatie. en zorgt tevens voor natuurlijke koeling van gebouw en PV-panelen.

De gebouwentree en inrit van de parkeergarage zijn als inkeping in de parkeerplint duidelijk herkenbaar vormgegeven en sluiten direct aan op maaiveld. De plint is rondom doorgezet als buitenruimte en volgt de contouren van de bovenliggende balkons. Zo ontstaat een basement waarmee, door de verhoogde ligging van de appartementen, de privacy en de nodige afstand tussen openbare ruimte en de private woning zonder verdere ingrepen door bewoners gewaarborgd is. De overgang van gebouw naar park is zodoende helder gedefinieerd.

Projectgegevens

Appartementengebouw Parkblok
Willem Arondéusstraat, Haarlem

Competitie
2018–2019

Programma
69 koop- en huurappartementen, parkeergarage

Bruto vloeroppervlak
6.172 m2

Projectteam
Marcel Lok, Carolina Chataignier

Opdrachtgever
Vink Bouw

Constructeur
Pieters Bouwtechniek

Bouwfysisch adviseur
Techniplan, Eteck

Maquette
Carolina Chataignier

Fotografie
Tim Stet (maquette)

Visualisaties
Proloog