041 / BUIKSLOTERHAM DOCKLANDS / AMSTERDAM

Buiksloterham maakt deel uit van de Noordelijke IJ-oever en is in transitie van voormalig industriegebied naar een grootstedelijk circulair woon-werkgebied met plek voor ruim 4.000 woningen. Project Docklands was in 2010 de winnende inzending van de duurzaamheidstender Buiksloterham voor kavel 12. De gemeente selecteerde daarbij niet op grondbieding maar op energieprestaties. Het L-vormige volume bestaat uit een ranke toren van negen bouwlagen met in totaal tweeëndertig appartementen. In de tweelaagse plint bevinden zich dertien bedrijfsruimtes en parkeergarage op de begane grond en op de eerste verdieping zijn twaalf compacte studio’s. Bovenop de parkeergarage ligt een collectieve daktuin. Hier zijn ook de entrees van de studio’s op deze verdieping. Het dak van de toren is voorzien van een gemeenschappelijk dakterras waar meerstammige bomen (Gleditsia Triacanthos Inermis) aan zijn toegevoegd. Het is een symbolische verwijzing naar de 13e-eeuwse Torre Guinigi in Lucca. Alle woningen beschikken daarnaast over een grote, private buitenruimte in de vorm van een loggia of terras.

Voor Docklands is een energetisch gebouwconcept ontwikkeld met innovatieve klimaatinstallaties. De luchtbehandeling is collectief geregeld, waarbij de toevoerlucht door grondbuizen wordt aangezogen. Daardoor wordt de ventilatielucht in de winter voorverwarmd en in de zomer gekoeld. Verder beschikt het gebouw over eigen warmtebronnen en warmtepompen. Het complex is zodoende niet aangesloten op het stadsverwarmingsnet van de gemeente, maar is zelfvoorzienend door een gebouw gebonden, collectieve WKO-installatie. Het dak van het lage bouwdeel is grotendeels voorzien van zonne- en PV-panelen.

Voor het project zijn speciale, industriële roodbruine bakstenen geproduceerd. Deze zijn in een modulair blokverband in het werk zijn gemetseld. Het metselverband is als modulemaat bepalend geweest voor de maatvoering in drie dimensies. Het metselwerk manifesteert zich zo als een alles omhullende huid van het volume. Het is ook in de nissen van de entree en rond de balkons consequent doorgezet. In het ‘gevelraster’ zijn titaniumkleurige aluminium kozijnen met naar buiten draaiende ramen geplaatst. De loggia’s van de toren zijn voorzien van grote schuifpuien en aan de buitenzijde zijn wegschuifbare glaspanelen geplaatst. Daarmee zijn deze ruimtes zowel in de winter als in de zomer als een extra buitenkamer te gebruiken.

_

Docklands is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2016/2017.

Projectgegevens

Woon/werkgebouw Docklands
Buiksloterham, Amsterdam-Noord

Ontwerp–uitvoering
2010–2015

Programma
44 woningen, 13 werkunits, 40 parkeerplaatsen, 2 gemeenschappelijke dakterrassen

Bruto vloeroppervlak
7.130 m2

Projectteam
Marcel Lok, Freddy Koelemeijer, Coen Smit, Niels Westmeijer, Nadine der Kinderen, Erik Brusse

Opdrachtgever
Vink Bouw

Aannemer
Vink Bouw

Constructeur
Pieters Bouwtechniek

Bouwfysisch adviseur
Fore Installatie Adviseurs

Daktuinen
Van Ginkel Groep

Projectadres
Bosrankstraat 2 t/m 64, Ridderspoorweg 61 t/m 103, Papaverweg 42A t/m 42C, Amsterdam

Maquette
Marcel Lok

Fotografie
Luuk Kramer, Tim Stet (maquette)