057 / HOUTHAVEN BLOK 0 / AMSTERDAM

De Houthaven in Amsterdam West is het sluitstuk van de langlopende ontwikkeling van de Zuidelijke IJ-oever. Met de realisatie van blok 0 is de eerste fase voor de ontwikkeling van de Houthaven in gang gezet. Dit duplo wooncomplex beslaat de kavels 8 en 9 van blok 0 en vormt de zuidwestelijk beëindiging van dit 'superblok'. Het complex bestaat uit een 9-laags bouwdeel met appartementen aan de Haparandaweg en een 4 tot 5-laags bouwdeel met grondgebonden kadewoningen aan de (toekomstige) Houthavenkade.

De bouwdelen omsluiten een halfverdiepte, dubbellaagse parkeergarage, met daar bovenop een collectieve daktuin. Vanwege de weidsheid en openheid van de locatie aan het IJ, alsmede het industriële karakter van het havengebied, is voor een robuuste gevelmaterialisatie en een no-nonsense detaillering gekozen. Het hoekblok is uitgewerkt in een industriële strengperssteen met een geprononceerd metselwerk raster. Het naastgelegen middenblok is uitgewerkt in muschelkalk natuursteen met uitkragende horizontale banden. Aan de stadszijde bieden gevelvullende aluminium schuifpuien en balkons met hardglazen balustrades een optimaal uitzicht over de stad en het IJ.

De kadewoningen beschikken over een privédakterras en zijn middels verdiepingshoge vouwpuien op de begane grond maximaal op de straat georiënteerd. De daktuin is voorzien van een variatie aan bloeiende bomen, waaronder de ’Prunus dulcis’. Dit gezamenlijk binnenhof is toegankelijk vanuit de aanliggende woningen én bereikbaar vanaf de Houthavenkade middels een brede trap. Het hof legt een link met de groene binnenhoven van de monumentale bouwblokken in de aangrenzende Spaarndammerbuurt.

_

Houthaven blok 0 is opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2015/2016.

Projectgegevens

Dubbel woongebouw, blok 0
Houthaven, Amsterdam

Ontwerp–uitvoering
2012–2015

Programma
27 appartementen, 5 kadewoningen, collectief dakterras en parkeergarage

Bruto vloeroppervlak
6.762 m2

Projectteam
Marcel Lok, Freddy Koelemeijer, Coen Smit, Niels Westmeijer, Nadine der Kinderen

Opdrachtgever
Building4you Developments

Aannemer
Vink Bouw

Constructeur
Pieters Bouwtechniek

Bouwfysisch adviseur
S&W consultancy

Projectadres
Haparandaweg 650-706, Houthavenkade 5-13, Amsterdam

Maquette
Ernst Dullemond

Fotografie
Luuk Kramer, Tim Stet (maquette)