109 / BOSRIJK / EINDHOVEN

For Cluster 9 in Bosrijk, a sculpture has been made consisting of five homes – with ​​'living in a forest landscape' as leitmotif. The cluster consists of a series of linked volumes of various sizes that enclose a central communal courtyard. The ensemble has a 'soft' building boundary that meanders in height towards the surrounding park landscape. The courtyard is connected to the environment by four entrances and passages that connect to the existing road and path structure. Each house consists of a composition of a high marking volume, the tower, and two lower volumes with living room and garage. The garden is on the outer edge, adjacent to the surrounding grounds.

The different volumes have a balanced relationship to each other in the name of optimizing sunlight and views for all. The composition is also such that the combined volumes reinforce the sculpture as a unit. The outdoor spaces are framed from the cluster with a low partition on the outside. As a result, they form an intermediary between the home and the public space – namely, the forest landscape. The facades are perforated with high upright, purely square and elongated facade openings, which are placed in such a way that they enhance the abstract composition. The facade is finished with bamboo which over time turns a nice uniform grey.

Project data

Bosrijk cluster 9
Bosfazant, Eindhoven

Design–execution
2019–2022

Program
5 detached dwellings with garage, communal courtyard

Gross floor area
1.080 m2

Project team  
Marcel Lok, Carolina Chataignier, Richard Proudley

Hand drawing
Augusté Gasperaityté

Landscape architect
Studio Blad

Client
Building4you Developments

Contractor
Kusters Bouw

Structural engineer
De Ingenieursgroep

Building physics advisor
S&W

Model
Ernst Dullemond, Carolina Chataignier, Marcel Lok

Photography
Luuk Kramer, Max Hart Nibbrig, Tim Stet (model)

Visualizations
NomaVisual